10 vinkkiä ymmärrettävään verkkopalveluun
Tälle sivulle on koottu kymmenen saavutettavuusvinkkiä. Huomioimalla ne voit tehdä verkkopalvelustasi helppokäyttöisemmän ja ymmärrettävämmän. Vinkit perustuvat Selkeästi meille -hankkeen kognitiivisen saavutettavuuden ohjeisiin. Linkki ohjeisiin löytyy sivun alalaidasta.
Saavutettavuusvinkit:
-
Selitä vaikeat sanat AvaaSulje
- Mikäli käytät monimutkaisia sanoja tai termejä, selitä mitä ne tarkoittavat.
- Selkeä yleiskieli riittää monille käyttäjille, kun monimutkaiset sanat on selitetty ja vieraskielisiä sanoja on vältetty.
- Selkokielinen osio helpottaa myös monia käyttäjiä, kun se on helposti saatavilla.
- Selkokielistä osiota ei kannata laittaa esimerkiksi kielivalikkoon, sillä käyttäjät eivät sitä sieltä yleensä etsi. Ohjeita selkokielisen sivuston tekemiseen löytyy Selkokeskuksen sivuilta.
-
Selkeät yhteystiedot AvaaSulje
- Sijoita toisiinsa liittyvät asiat lähelle toisiaan, ettei käyttäjän tarvitse etsiä tietoa monesta eri paikasta. Tietojen yhdistely vaatii käyttäjältä hyvää muistia ja päättelykykyä.
- Esimerkiksi kaikkien yhteydenottoon liittyvien tietojen on hyvä löytyä samalta sivulta.
-
Pakolliset tiedot selkeästi AvaaSulje
- Ilmaise pakolliset tiedot selkeästi ja sanallisesti, jotta käyttäjän on helppo havaita ne.
- Tähtimerkki jää usein käyttäjiltä huomaamatta tai sen merkitystä ei ymmärretä.
- Tietojen yhdistely vaatii hyvää muistia ja päättelykykyä. Muistamista helpottaa, kun kaikki tarvittavat tiedot ovat näkyvillä yhtä aikaa, eikä sivua tarvitse vierittää.
-
Pysyvät ohjetekstit AvaaSulje
- Tee ohjeteksteistä ja muista elementeistä pysyviä. Esimerkiksi ohje tekstikentän täyttämiseen on hyvä sijoittaa kirjoituskentän ylä- tai alapuolelle, jolloin se pysyy koko ajan näkyvissä.
- Ohjeiden pitäminen mielessä vaatii hyvää muistia. Kirjoituskentän sisälle sijoitettu ohje katoaa, kun käyttäjä alkaa kirjoittamaan.
-
Selkeät virheilmoitukset AvaaSulje
- Voit tehdä virheilmoituksista helposti havaittavia käyttämällä punaista korostusväriä. Punainen väri tulkitaan yleensä virheen merkiksi.
- Pelkkä punainen väri voi kuitenkin jäädä epäselväksi, jos virheelle ei anneta ymmärrettävää selitettä. Liitä virheilmoitukseen ohjeteksti, joka auttaa käyttäjää korjaamaan virheen.
- Tee virheilmoituksista pysyviä, niin ettei käyttäjän tarvitse muistaa, miten hänen tulee toimia.
- Vältä punaisen värin käyttöä muissa verkkosivun teksteissä, kuten linkeissä, ettei niitä tulkita virheellisiksi.
-
Sama kieli koko sivustolla AvaaSulje
- Huolehdi, että kaikki sivun toiminnot ja tekstit ovat sivun yleiskielellä.
- Vieraskieliseen sanaan tai sivustoon törmäävä käyttäjä ei välttämättä uskalla edetä ja saattaa lopettaa sivun käyttämisen.
- Jos käytät vieraskielisiä sanoja, tarjoa niille käännös. Käyttäjä saattaa törmätä vieraskieliseen tekstiin heti sivustolle saapuessaan evästeasetuksista kertovassa ikkunassa.
-
Selkeät linkkitekstit AvaaSulje
- Kuvaile linkkitekstiin mitä linkin takaa löytyy. Teksti auttaa käyttäjää arvioimaan linkin hyödyllisyyttä ja ennakoimaan, mitä linkin painamisesta tapahtuu.
- Yksittäinen sana ei yleensä kuvaa sisältöä riittävästi, on parempi kirjoittaa useampi sana.
- Mikäli linkki vie toiselle sivustolle, kerro tästä käyttäjälle. Käyttäjän voi olla vaikea huomata, että sivusto vaihtuu ja hän saattaa etsiä uudelta sivustolta asioita, joita hänen oli tarkoitus etsiä alkuperäiseltä sivulta.
-
Selitteet kuvakkeille AvaaSulje
- Kirjoita kuvakkeen viereen tekstiselite, jotta käyttäjän on helppo päätellä kuvakkeen merkitys.
- Teksti helpottaa myös kuvakkeiden huomaamista, sillä ilman tekstiä kuvakkeet saatetaan tulkita koristeiksi. Esimerkiksi mobiilinäkymässä valikon symbolina käytetty kolmea päällekkäistä viivaa esittävä kuvake jää usein huomaamatta, mikä voi vaikeuttaa sivun käyttämistä huomattavasti.
-
Vältä turhia korostuskeinoja AvaaSulje
- Käytä korostuskeinoja harkiten. Jos tekstiä tarvitsee korostaa, käytä lihavointia.
- Esimerkiksi isoilla kirjaimilla tai kursiivilla kirjoitettu teksti voi vaikeuttaa kirjaimien hahmottamista.
- Alleviivaus voidaan puolestaan tulkita linkiksi ja käyttäjä voi ihmetellä, jos linkiltä näyttävän tekstin painamisesta ei tapahdu mitään.
-
Tarjoa selkeät vaihtoehdot AvaaSulje
- Laita kaikki valinnan kannalta olennaiset vaihtoehdot helposti saataville. Esimerkiksi evästeikkunassa tarjoa kyllä- ja ei-vaihtoehdot käyttäjälle heti.
- Lisätietojen taakse piilotetut vaihtoehdot jäävät käyttäjiltä helposti huomaamatta. Jos sopivaa vaihtoehtoa ei löydy, ei käyttäjä välttämättä valitse mitään ja poistuu sivulta.